Blue Monday

Ooit is er ‘Blue Monday’ oftewel ‘Depri Maandag’ ontstaan in onze cultuur, maar waar komt dit eigenlijk vandaan? En nog belangrijker, hoe komen we er weer vanaf? Willen we er eigenlijk wel vanaf? Of misschien nog beter, wat kunnen we op deze dag wellicht anders doen?

‘Blue Monday’ valt meestal op de maandag van de laatste volle week van januari, maar soms ook op de derde maandag van januari.
De term is afgeleid van het Engelse begrip “feeling blue” (neerslachtig, somber, down of depri zijn). De kleur blauw had vroeger in de zeilscheepvaart met rouw te maken. Als een schip zijn kapitein of officier verloor, dan verfde de bemanning rondom het schip een blauwe band. Deze band (en een blauwe vlag) lieten bij thuiskomst duidelijk zien dat men de “blues” had, in de rouw was.

De vader van ‘Blue Monday’ is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een (naar eigen zeggen) wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek.
‘Blue Monday’ lijkt vooral een West-Europees en Noord-Amerikaans verschijnsel te zijn. In India vieren hindoes rond deze tijd hun “winterzonnewende” (de overgang naar langere dagen) met Lohri, Makar Sankranti en Thai Pongal. Zij bekijken deze donkere periode halverwege januari van de zonnige kant: vanaf nu vindt de zonsopgang elke dag weer vroeger in de ochtend plaats. (bron: www.beleven.org)

Nooit geweten dat dit verhaal erachter zat. Alleen hierom al ‘leuk’ om met deze depri dag bezig te zijn. Ik hou van dit soort weetjes. Kun je altijd lekker kwijt op feestjes en verjaardagen. En als ik eerlijk ben, kon ik mij ook altijd wel vinden in deze sombere dag in januari. Lekker beetje wegkwijnen in zelf medelijden, balen dat m’n leven nog steeds geen sprookje was en het liefst lekker diep onder m’n dekbed blijven met een jankfilm op de achtergrond….alhoewel dit laatste werd dan wel weer ingewikkeld. Want ja, ik had al net kerstvakantie gehad en projecten begonnen alweer volop te draaien, dus ik kon gevoelsmatig natuurlijk niet nu al een dagje vrij nemen op deze deprimerendste dag van het jaar. Dus dan maar beetje sippend in de auto op weg naar m’n werk en ondertussen altijd wel een radiozender die er aandacht aan besteedde.

En dit is nu precies wat er is gebeurd. Er is in de loop der jaren een aandacht oftewel een focus gekomen op deze dag en dit onderwerp, wat er eerst nog niet was. Dus was je je nog niet bewust van je wegkwijnerij, somberheid, neerslachtigheid, ontbreken van sprookjesbeelden en dikke dekbedden, dan werd je daar nu wel aan herinnerd door een radio-dj, krantenartikel of zelfs door een nieuwslezer. (….en nu ook nog eens door deze blog ;o))
We weten natuurlijk allang, dat wat je aandacht geeft juist gaat groeien. Misschien herken je het wel, dat je normaal het beroerde pianospel van je buren niet hoorde, maar omdat je partner zich daar elke keer weer aan stoort, jij opeens ook problemen krijgt met die pianogeluiden. Grrrrrr en bedankt partner! Of dat je je irriteert aan die ene collega met z’n flauwe grappen en z’n foute keus voor sokken, dat je niet meer ziet, dat diegene altijd een koffie voor je meeneemt, jullie werk altijd op orde maakt. Je weet wel, degene die wel befaamde puntjes op de ‘i’ zet, terwijl jij ze verre van interessant vindt. En hij eigenlijk echt een prachtige andere kijk op het leven heeft. En waar ik nogal een handje van had, was dat ik bij een opdracht altijd keek naar wat er niet goed was gegaan en die honderd andere goede acties en complimenten gewoon kon negeren. Die bestonden gewoonweg niet. Mijn focus was precies op dat ene minpuntje. Hoe onnozel dat voor anderen ook was.

Herkenbaar? Hoe zou het zijn om op deze deprimerende dag juist de focus eens te verplaatsen en eens terug te kijken naar wat er het afgelopen jaar juist allemaal wel goed gegaan is? Welke nieuwe inzichten je erbij hebt gekregen? Ook van je minder leuke momenten. Wat neem je hier als leermoment van mee naar het nieuwe jaar? Welke nieuwe ontmoetingen heb je gehad? Welke bijzondere momenten zijn er geweest? En ja, lang leve dan toch de smartphone! Een bron van zoveel moois! Scrol eens door al je foto’s van het afgelopen jaar en maak er een collage van. Succes verzekerd en een inspiratie boost voor 2019……met een heerlijk gevoel op Blue Monday!
#bluemonday #inspiratieboost #DoelBewuster

Een reactie plaatsen